Om Oss

Nicole heter jag som är innehavaren bakom kennelnamnet Vegalicious, vid min sida har jag även min sambo Patrik som är minst lika involverad i det här som jag är. Vi är båda födda på -80 talet och är bosatta i Örebro ihop med våran miniatyrbullterrier tik Vega, som är våran första men ack inte sista bulle.

Ingen av oss kunde väl riktigt tro att vi skulle hamna här, att vi skulle få en så bra hund som vi faktiskt fick och att jag på riktigt skulle kunna påbörja en dröm jag länge haft. Att föda upp i liten skala.

Som f.d bruksmänniska (haft Schäfrar i 14 år innan) och dotter till en uppfödare så är hälsa och mentalitet någonting jag verkligen värdesätter otroligt högt. Likaså den exteriöra funktionen hos en hund.
Jag är väldigt kritisk, har höga krav och ifrågasätter gärna ett och annat, för mig ska en hund ha betydligt mer att leverera än att bara ”vara söt och gå bra på utställning” för att gå i avel.

Därför är mina avelsmål väldigt tydliga, jag vet exakt vad jag vill få fram och jag ska göra mitt absolut yttersta för att eftersträva det.
Vad är mina avelsmål undrar ni nu säkert? Jo, det ska jag givetvis berätta.

Miniatyren har tyvärr precis som alla andra raser sina rasbundna sjukdomar, något som jag absolut vill undvika även om man tyvärr aldrig har några garantier hur väl man än försöker. Det är trots allt levande djur.
Men att använda friska och hälsotestade hundar är ett krav! Att se över den övriga släktbilden är minst lika viktig, ju mer man vet vad som finns desto mer kan man göra för att undvika och förbättra.

Vad gäller mentaliteten hos rasen så har jag upplevt den ganska så ojämn faktiskt. Det är en numerärt liten och relativt ung ras som blir allt mer populär, både på gott och ont.
Kvalitet framför kvantitet är det kanske inte alla som eftersträvar tyvärr. Det ska dock bli mitt motto!
Jag mentalbeskriver/testar mina hundar och kommer erbjuda mina valpköpare att göra detsamma.

När det gäller exteriören så är det också en viktig aspekt att tänka på när man föder upp. Man vill ju givetvis ha en så rastypisk hund som möjligt. Kortfattat så innebär det en god profil, korrekt bett, bra storlek, stark rygg – ja allt som rasstandarden säger!

Att hitta en lämplig partner till sin hund är inte så lätt och där är det viktigt att man känner till sin hunds brister men även kvalitéer. Tik och hane ska komplettera varandra väl på alla dessa ovannämnda plan.
Syftet med min uppfödning är att få fram bättre hundar än de man har, att tillföra rasen någonting bra och att föra den framåt.

Jag vill helt enkelt få fram mentalt trevliga och stabila hundar som är friska med ett snyggt yttre. Det ska väl inte vara så svårt? 😉

75646